top of page

De ultieme gids: Hoe kun je het beste een Aerial Yoga Doek ophangen?

Bijgewerkt op: 16 apr.

Wellicht ben je onlangs in het bezit gekomen van een aerial yoga doek of ben je nieuwsgierig naar de wereld van aerial yoga en wil je graag ontdekken wat er nodig is om hiermee te beginnen. Misschien overweeg je zelfs om een aerial yoga doek op te hangen in je eigen huis of in je yoga studio, en ben je momenteel bezig met het inventariseren van de vereisten. In deze blogpost zullen we uitgebreid uitleggen hoe je het beste je aerial yoga doek kunt ophangen, zodat je goed geïnformeerd en voorbereid bent. Mocht je nog meer informatie willen, dan kun je gebruikmaken van de aangeboden links waar je aanvullende details kunt vinden.


Eerst even kort over aerial yoga. Aerial yoga, ook wel bekend als luchtyoga, is een unieke vorm van yoga die gebruik maakt van een speciale hangmat, ook wel een aerial yoga doek genoemd. Met deze hangmat kun je verschillende soorten yogalessen geven, van therapeutische yoga of massagelessen tot hele avontuurlijke yoga lessen.Waar kun je een Aerial doek ophangen?


Om optimaal van je aerial yoga ervaring te genieten, is het belangrijk om je doek op de juiste manier op te hangen. In deze blogpost zullen we de beste plek, bevestigingsopties, de juiste hoogte en benodigde materialen bespreken. Laten we beginnen!


De beste plek voor je aerial yoga doek: Kies een ruimte met voldoende verticale ruimte en zonder obstakels, zoals meubels of lampen. Idealiter heb je minimaal 2 meter hoogte nodig om je doek op te hangen. Zorg er ook voor dat er voldoende horizontale ruimte is, zodat je tijdens je oefeningen vrij kunt bewegen.


Bevestigingsopties en voordelen

Er zijn verschillende bevestigingsopties beschikbaar, afhankelijk van het type plafond dat je hebt. Je kunt kiezen uit ophangsysteem in hout, beton of andere materialen.


Houten balken

Indien je plafond houten balken heeft, zijn er diverse opties beschikbaar. Het gebruik van een houten balk is over het algemeen de meest gebruiksvriendelijke benadering voor het ophangen van een aerial yoga doek. Het is echter van essentieel belang om altijd de draagkracht van de balk te controleren voordat je hierop vertrouwt. Als je twijfelt over de draagcapaciteit, is het raadzaam om advies in te winnen van een bouwkundige expert. Het is belangrijk om te vermelden dat er twee verschillende soorten balken zijn, waarbij elk type een specifieke bevestigingsmethode vereist.

  • Open houten balk Bij een open houten balk kun je een "lusbevestiging" gebruiken. Hierbij sla je een lus om de balk en bevestig je de aerial yoga doek aan de lus. Dit biedt een eenvoudige en flexibele manier om de doek op te hangen aan de balk. Hiervoor kun je gebruik maken van een daisy chain.

  • Balk verwerkt in het plafond Bij een balk die verwerkt is in het plafond, dien je een "schroefbevestiging" te gebruiken. Hierbij bevestig je een schroef of haak in de balk om de aerial yoga doek aan op te hangen. Dit zorgt voor een stevige en veilige bevestiging in het plafond.Betonnen plafonds

Voor betonnen plafonds kun je gebruik maken van plafondhaken met een chemische ankerbevestiging. Deze haken zijn sterk en veilig voor het dragen van het gewicht van het doek.

Metalen constructies

Als je een metalen constructie hebt, zoals in sommige sportscholen, kun je net als bij een open balk gebruik maken van een "lusbevestiging". Hierbij sla je een lus om de metalen stang en bevestig je de aerial yoga doek aan de lus. Dit biedt een eenvoudige en flexibele manier om de doek op te hangen aan de balk. Hiervoor kun je gebruik maken van een daisy chain.De juiste hoogte van ophangen

De minimale hoogte die je nodig hebt is ongeveer 2 meter, zodat je voldoende ruimte hebt om je doek te laten hangen en oefeningen te doen zonder de grond te raken. De maximale hoogte hangt af van je eigen comfort en veiligheid. Over het algemeen wordt een hoogte van 2,70-3 meter aanbevolen. Dit geeft je voldoende ruimte om te bewegen en je oefeningen uit te voeren.


Benodigde materialen

Om je aerial yoga doek op te hangen, heb je de volgende materialen nodig:

  • Aerial yoga doek: Kies een hoogwaardige doek die is ontworpen voor aerial yoga. Deze doeken zijn gemaakt van sterk en duurzaam materiaal dat veiligheid biedt tijdens je oefeningen.

  • Ophangsysteem: Afhankelijk van je plafondtype, heb je een geschikt ophangsysteem nodig zoals hierboven beschreven.

  • Daisy chains zijn essentiële hulpmiddelen bij het beoefenen van aerial yoga. Deze klimriemen zijn voorzien van kleine ingeweven lusjes. Ze stellen je in staat om het aerial yoga doek moeiteloos op de gewenste hoogte in te stellen en bieden de mogelijkheid om tijdens de beoefening vloeiend van hoogte te wisselen. Met behulp van daisy chains kun je jouw aerial yoga ervaring optimaliseren en soepel aanpassen aan jouw behoeften.

Conclusie

Het correct ophangen van je aerial yoga doek is essentieel voor een veilige en plezierige oefenervaring. Kies de beste plek met voldoende ruimte, bepaal het juiste ophangsysteem voor jouw plafondtype, zorg voor de juiste hoogte en gebruik hoogwaardige materialen. Door deze stappen te volgen, kun je vol vertrouwen genieten van je aerial yoga sessies en de vele voordelen van deze unieke vorm van beweging en ontspanning ervaren.


Ik hoop dat deze gids je helpt om je aerial yoga doek op de juiste manier op te hangen. Veel plezier met je aerial yoga practice!Wil je wat meer informatie over het ophangen van je Aerial yoga doek?


Of heb je specifieke vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team is gespecialiseerd in het inrichten van aerial yoga studio's en heeft al vele yogi's bijgestaan bij het creëren van hun eigen veilige omgeving. We staan klaar om je te assisteren. Als je na het lezen van deze blogpost enthousiast bent geworden en graag wilt beginnen met aerial yoga, vind je alle benodigde producten, zoals besproken in deze blogpost, in onze uitgebreide webshop. Bovendien bieden we diverse (online) opleidingen voor aerial yoga docenten, mocht je geïnteresseerd zijn in het delen van je passie als instructeur.


Aerial Yoga met Aerial doeken
Aerial Yoga Nederland bij Aerial Academie Nederland

93 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page